Trendy single household residence designed in 2015 by Costa Calsamiglia Arquitecte, situated in Empúries, Spain.

001-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x709

004-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x700

009-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x651

011-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x699

012-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x650

010-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x702

016-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x699

015-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x792

017-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x1409

005-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x703

018-thomsen-house-costa-calsamiglia-arquitecte-1050x427

Description by Costa Calsamiglia Arquitecte

The home, conceived as a second residence for a household who lives in Switzerland, is in a particular location: it’s 50 meters from the seashore, between the dunes and the woods of pines, and close to the ruins of Ampurias.

The plot is rectangular in form and has a daily slope within the path of the seashore. Its southern finish, the sunniest, it’s on the similar time the place one of the best views to the ocean are. It’s at this level that it was designed a big terrace to which you’ll be able to entry from the lounge and the kitchen.

Once we begin digging we discovered two tombs from the Roman interval and a Greek. Our plot, between the previous metropolis and the ocean, was a part of its necropolis. The venture conceptually it’s an allegory of the connection between the world of the dwelling (white) and the world of the lifeless (stone); each separated by a skinny line, within the challenge, of galvanized metal. The stone, the prevailing partitions, the excavation, the Roman and Greek worlds, are very current all through the challenge.

Clients had a number of clear concepts of what they needed:

– We want to construct a great high quality home. We like the home to be construct with a mixture of previous stones. Not all previous stones however a design which embrace a mixture with previous stones. We want to use the utmost constructing quota for the land in addition to the utmost peak allowed.

– We plan to have a grasp room, two youngsters room and a big open kitchen and front room area on the primary flooring. The primary flooring can be related (by way of sliding home windows doorways) to a big terrace area following the home and across the sunny aspect (south?) of the home. We might additionally need to have the grasp room related to the terrace and backyard.

– We want to safe a pleasant view on the water from the primary terrace space and kitchen/dwelling space (ie in the direction of the sunny aspect of the home, south I consider).

The home is split into two flooring, the decrease flooring, devoted to providers and facilities, is designed in a approach that it’s open to the rear aspect of the backyard and to a pine forest that descends to the seashore.

On the highest flooring there’s a front room, a eating room – open to the massive outside terrace – a visitor rest room and two rooms for the youngsters with a toilet for every of them, and in addition the mother and father suite, with a spacious room with a stroll in closet and a toilet with a bathe and a tub.

On the decrease flooring there’s a visitor room with its personal rest room, a multipurpose room with some area for an workplace, a TV and a bar, a dressing room, a room for laundry machines, a storage for 2 automobiles and wine cellar.

On the entrance there’s a huge glass that permits transparency of the 2 facades, dealing with to a pleasant tree that permits the house owners comply with the season modifications on it, within the distribution corridor between the day and night time areas, and opening the area to the rooms to the solar and the views.

The day space blends into the backyard via a big porch that connects the within with the pool and the ocean.

The kitchen is situated strategically, sustaining its personal area bounded by a central island, however on the similar time having fun with the relation with the surface.

The facade of the higher flooring, all white, is enjoying with textures. A part of the stone partitions, are lime whitewashed.

Within the plans which are just a little bit hidden from the principal aircraft of the facade, within the rooms and the skylight, there’s a specifically designed vertical sequence, composed by the golden proportion associated to their peak, which creates a play of sunshine and shadows all through the totally different phases of the day, giving life to the façade.

The supplies have been used, following the idea of the challenge, and are totally different on the bottom and underground flooring. On the bottom under, the place a fringe courtyard floods with pure mild all of the rooms, the pavement is a steady magnesite flooring, with its pure colour, and upstairs, the ground is made from an American oak extensive plank of 24cm lengthy and variable in size.
The result’s a cushty, practical home, with loads of pure mild and intimately related to the Mediterranean Sea and to the ruins of an historic civilization.

Images by Marcela Grassi

Visit Costa Calsamiglia Arquitecte

  • Facebook
  • Google Plus