Superb cottage designed by Delin Arkitektkontor, situated in Lundnäs, Sweden.

001-lundns-house-delin-arkitektkontor-1050x794

002-lundns-house-delin-arkitektkontor-1050x793

006-lundns-house-delin-arkitektkontor

009-lundns-house-delin-arkitektkontor-1050x793

010-lundns-house-delin-arkitektkontor-1050x793

011-lundns-house-delin-arkitektkontor

014-lundns-house-delin-arkitektkontor

008-lundns-house-delin-arkitektkontor

020-lundns-house-delin-arkitektkontor

023-lundns-house-delin-arkitektkontor

Description by Delin Arkitektkontor

The Lundnäs Home is the architect’s personal summer time home in Hälsingland, Sweden. It’s inbuilt an previous granite basis from the flip of the century the place there have beforehand been a manufacturing unit for ceramic stoves. One of many conditions for constructing on the location, situated proper on the riverfront, was that the home was constructed inside the present basis, which subsequently turned the primary base for the venture.

The home was designed and constructed by the architect over a interval of seven years, and design and development have gone hand in hand. The architect has tried numerous concepts in the home, together with a flooring that’s heated by scorching air from the fireside, passive photo voltaic heating and a brand new type of roof coverings of wooden.

The secluded location makes it potential to have glass partitions on three sides. These encloses the corridor, kitchen and front room, whereas the bedrooms and toilet are situated behind the home between partitions constructed of bricks recovered from the location. The home has been optimized to accommodate two adults and 4 youngsters, gaining area partly by putting the kitchen within the corridor which made room for a spacious front room with views of the encompassing nature. Regionally produced linen curtains may be repositioned to border the varied elements of the environment or shut the home in durations of absence.

The roof is supported by two 6×6 inch picket pillars of sawn spruce. These, like all different wooden in the home, together with the ceiling, is painted with tar/oil combine. The darkish ceiling, which continues out over the patio provides the lounge a transparent horizontal course and when mild falls at night time the ceiling dissolves within the night time sky which provides a sense that one is underneath the open sky. An essential facet of the home has been giving it a poetic dimension, that it ought to be a spot the place one can comply with the altering mild and seasons and join with the encompassing nature in an easy method.

The home is heated with a central hearth round which circulating air is heated after which pressed down underneath the concrete slab by way of a mattress of clay pellets, offering a good and low cost heating of the ground. The incoming daylight additionally heats the ground which, along with the heavy stone- and brick partitions, shops the warmth. Because of this the home stays heat even throughout a number of weeks of absence. The water system in the home is designed to be simply emptied in order that the home might be cooled to exterior temperature, which on this a part of Sweden could also be under 30 levels celsius.

The Lundnäs Home is an instance of how sluggish development, utilizing regionally produced supplies and considering the character and historical past of the area can mix modern aesthetics and philosophy with useful necessities, low development prices and a small ecological footprint. This home is constructed to perform for a minimum of 100 years.

Images courtesy of Delin Arkitektkontor

Visit Delin Arkitektkontor

  • Facebook
  • Google Plus