Small minimalist home situated in Fonte Boa, Portugal, designed in 2015 by João Mendes Ribeiro.

009-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

010-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

002-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

003-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

004-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x1575

005-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

006-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

007-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x1050

001-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

011-fonte-boa-house-joo-mendes-ribeiro-1050x700

Description by João Mendes Ribeiro

The Fonte Boa Home is a single household home designed in a rural property in Fartosa, Fonte Boa, within the centre of Portugal. The small property, with a winery and olive grove, is situated within the Rabaçal valley, confined by the Jerumelo, Sicó and Espinhal mountains. This expressive valley’s panorama, which was as soon as occupied by a roman villa (round IV BC), is now primarily characterised by small crops and large olive timber.

The home is situated within the west aspect of the property, shielded from the primary street, benefiting from the perfect solar publicity, the encompassing timber and the views over the valley. The correct place of the home was set in order that there wouldn’t be main modifications within the terrain, sustaining the prevailing slope and preserving all the prevailing timber.

Reinterpreting the normal single household housing typology, the home is a two storey rectangular quantity with a zinc pitched roof, whose quantity detaches itself from the slope with a concrete basement (occupied by a small wine cellar). From the road, the doorway is made by means of a gap within the stonewall that limits the south a part of the location. The open storage, constructed under the terrain degree, is enclosed by concrete partitions, by the semi-underground concrete field that hosts the laundry room, and by the steps that result in the higher degree the place the home is situated.

A succession of platforms results in the doorway of the home, which is protected by a windbreak door. Inside, each flooring are organized in three elements, with a core stairs and utility space that, on the bottom flooring, divides the eating from the lounge and, on the primary flooring, separates the 2 principal bedrooms. The communication between the 2 flooring is made by a cupboard/staircase that reinforces the longitudinal path of the home. All the inside areas have a specific relationship with the surface, by means of a set of massive openings or small home windows that intensify, in very alternative ways, the connection that the home establishes with the panorama.

Images by Jose Campos

  • Facebook
  • Google Plus