Modern single household residence situated in Seattle, Washington, designed by Finne Architects.

001-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1222

002-elliott-bay-house-finne-architects-1050x700

004-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1575

005-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1575

006-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1575

007-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1575

009-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1447

010-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1575

013-elliott-bay-house-finne-architects-1050x687

014-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1584

015-elliott-bay-house-finne-architects-1050x1316

016-elliott-bay-house-finne-architects-1050x700

Description by Finne Architects

The Elliott Bay Home is situated in Seattle on a slender website dealing with Puget Sound. The architectural massing of the home has been wrapped round a south-dealing with courtyard containing a big reflecting pool with two “floating” basalt boulders. The reflecting pool gathers all of the roof drainage from the home, with the downspout from the lounge roof offering a ten-ft waterfall. The primary dwelling area has sweeping westerly views of Puget Sound and the Olympic Mountains.

The east aspect of the dwelling area is the courtyard with reflecting pool, offering a way of intimacy and serenity in distinction to the dramatic views on the west aspect. The uncovered wooden beams within the dwelling area change pitch alongside the size of the room, offering a way of drama because the roof unfolds towards the view of Puget Sound.

Upstairs, the main bedroom cantilevers out dramatically towards the Puget Sound view. Tall glass partitions wrap the bed room on three sides, offering a shocking panorama of water and mountains.

Just like different FINNE tasks, a robust sense of “crafted modernism” is current in the home. A water jet-minimize metal fence and gate result in the home entry. Chrome steel stands elevate the basalt boulders within the reflecting pool in order that they hover barely above the water’s floor. Exterior siding is customized stained pink cedar with two totally different patterns and colours. The hanging metal and wooden stairs have water jet-minimize metal railings with a sample based mostly available-drawn ink brush strokes. The rusted metal entry gate makes use of the identical ink brush sample, solely reversed. The beech inside cupboards have a customized topographic CNC-milled sample referred to as “imaginary panorama.” Freeform metal lighting bars within the ceiling tie collectively the kitchen and eating areas.

The home is very power environment friendly and sustainable. All roof drainage is directed to the reflecting pool for assortment. The home is insulated forty% larger than code. The radiant hydronic warmth system permits decrease working temperatures and better occupant consolation ranges. The “gypcrete” for the radiant tubes conserves warmth and supplies nice heat and luxury for the ft. Beneficiant glass areas present pure lighting and air flow; giant overhangs are used for solar and rain safety; inside wooden is FSC licensed; LED lighting and water-conserving plumbing fixtures are used all through the home.

Home windows have constructed-in shading. The home has been pre-wired for photovoltaic roof panels, and an electrical car charging station has been put in within the storage.

Images by Benjamin Benschneider

Visit Finne Architects

  • Facebook
  • Google Plus