Trendy single household residence located in Toronto, Canada, designed by Dubbeldam Structure + Design.

002-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x1027

003-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x700

004-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x741

005-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x788

006-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x788

010-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x1110

011-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x738

013-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x1388

015-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x752

001-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x1183

018-annex-house-dubbeldam-architecture-design-1050x1385

Description by Dubbeldam Structure + Design

When the shopper, a younger couple, bought this property with its two buildings – the primary constructing and coach home – each had been used as rooming homes for a few years. The shopper wished to transform the fragmented property again right into a single household residence, appropriate for his or her increasing household and optimized for entertaining, whereas benefiting from the 2 buildings on the location. The distinct buildings defi ne an outside area that has been designed as a courtyard and outside extension of the kitchen and eating rooms. The courtyard evolves from season to season and from each day; it’s a quiet resting place, brunch patio, and studying sanctuary on the best way to yoga within the coach home, coming alive with the youngsters’ after faculty actions or as visitors arrive to a yard barbeque. On the inside, the open plan is split by delineating parts aside from partitions that each defi ne and join areas by means of materiality and openings. They create a dialogue between the areas, body specifi c views, and help in defi ning the distinct character of every area. Within the vestibule, a whitened oak display is split into strong, clear and translucent panels that permit curated views into the opposite rooms. The bottom fl oor is organized round a central quantity that disguises storage, ductwork, and structural parts, whereas that includes a linear fuel fi exchange, niches for show and seating. Because the wooden clad quantity wraps to the eating room, cupboards turn into constructed-in benches, offering informal seating when entertaining bigger teams. Contained inside the centre of this quantity is a void – a discrete rest room clad in white marble with fl oating fi xtures and a custom-made stone vainness – conceived to be luminous and clean like the inside of a shell. In distinction, the quantity’s exterior floor is articulated in a play of closed and open sections, and clad in white oak and rosal limestone that wraps round its complete floor. In the direction of the rear of the home, a secondary fl oor to ceiling millwork quantity clad in walnut is positioned between the eating
and kitchen areas. Incorporating cleverly-situated perforations to permit for views, dialog and change between the 2 areas, this quantity homes a bar, wine fridge, storage and a TV seen from the kitchen, hid behind panels that pivot, increase and slide open. The horizontal grain of the wooden directs views to the massive openings on the rear and past to the courtyard and coach home. Because the areas of the inside are joined by means of views and supplies, the coach home and home are intimately related in the identical trend. Every is clad in a special heat tone of wooden veneer fi ber cement panels with aligning seams and window openings, permitting plentiful views between them.

Images by Tom Arban and Bob Gundu

Visit Dubbeldam Architecture + Design

  • Facebook
  • Google Plus